Umudu ve Kederi Buluşturan Şair: Halil Alp

Karanlık ve insanın umuduna kast eden olaylarla dolu zamanlardan geçiyoruz. Bizim açımızdan öncesinde de durum pek farklı olmasa da bugün yaşadıklarımız bütün gezegen için oldukça sarsıcı. Tarih bize, “Geçmişe bak, daha beterleri de oldu” dese de biz etimizde kemiğimizde bugünün dehşetini hissediyoruz. İşte tam da bu karanlık günlerde şair Halil Alp şiirleriyle çıkageldi. Tazelenmiş bir umut ve dipten derinden gelen kederi buluşturan şiirleri karantina günlerinde derman gibi geldi.

Acı ve zor bir hayattan gelen bir şair, Halil Alp. Başka diyarlarda süren bir hayatı özlem ve umutla dolu yaşayarak geleceğe yürüyor. Bir yanı gelenekten, geçmişin mirasından kopmazken, bir yanı da geleceğe, şimdiki zamanın zenginliklerine yaslanıyor. Bu ikircikli bir tutum değil, ruhunu besleyen bütün zamanların cömertliğine kendini açık tutma tavrıdır.

Şiirlerinde de geleneksel şiir söyleyişi ile çağdaş şiir arasında harika bir denge tutturmuş. Anadili ile kardeş diller arasında kurduğuna benzer bu denge şiirine okur için okunaklı ve müzikalitesi yüksek bir ton kazandırıyor. Ancak Halil Alp’in şiirindeki dikkat çeken özelliklerden birisi de toplumsal duyarlılık seviyesinin alabildiğine yüksek olması. Bunu yüzeyselliğe düşmeden, klişelere hapsolmadan, şiirin bu engin damarından sağlam bir ses çıkararak başarıyor. Zaman zaman inişli çıkışlı bir ton kazansa ve kimi zaman meydanlardaki gürlek sesleri andıran sözlerle doruklara tırmansa da Halil Alp’in şiirleri sakin akan bir ırmak gibidir.

gözlerinde umudun yorgun yol izleri,

her adımında tanıdık yüzler,

ölü ya da diri…

sisli günlerin meçhul yolcusu,

dönüp ardına bakarken

unutulmuş eski bir şarkının

melankolik ezgisinde kayboldu bir an…

ölüm yüklü sözcükler dolandı boğazında...

 

Dikenli Tellerle Kanayan’da en yürek yakıcı şiirler özlem ve hasret bildiren şiirlerdir. Memleketten uzakta, yabancı diyarlarda geçen bir ömrün içinden süzülmüş kederli sözler. Hem yerleşik hem yabancı hem mülteci hem yurttaş hem şair hem içi özlemle tutuşan insan. Halil Alp, zamanın biriktirdiklerini sözün ışığıyla besliyor ve memleketinin kengerli kırlarına uzanıyor şiirlerinde. Yarım kalmış hayallerini şiirlerinde tamamlamaya çalışıyor.

Savrulmuş harman kokusu yayılır,
serin seher uykularıma.
Kengerli kırlarında
serpili soluğum,
ve tozlu yollarında kaldı;
yarım kalmış hayallerimin
masum izleri…

Bir ilk kitabın bütün saflığını ve “zaaf”larını içinde taşıyan Dikenli Tellerle Kanayan, Halil Alp’in şair heyecanı kadar ustalığa yürüyüşünü de gösteriyor. Çoğu şiiri geçmiş yıllarda çeşitli dergilerde yayımlanmış, epeyce de ilk kez okur karşısına çıkan şiirler, yeni ve ışıklı sesler duyarak tazelenmek isteyenler için iyi bir imkân.

Umutlu bir kederi, aydınlık bir bakışı şiirlerinde buluşturan Halil Alp’e selam olsun.

Gülsüm Alp

 

Umudu ve Kederi Buluşturan Şair: Halil Alp” yazısında 2 düşünce

  1. Saniye Demirkol diyor ki:

    Can dostum,geçmişim ve bugünüm olan arkadaşım yolun açık olsun. Duyarlı ve bilgili arkadaşım benim senin ilk çocuğundur bu,ilk gözağrın ama ben yürekten inanıyorum ki daha nicelerin de olacaktır. Umutla ve heyecanla yenilerini de bekliyorum can arkadaşım. Halil can seninle gurur duyuyorum.

Bir yanıt yazın